16-Zwarte Bergen Patronen_2500x300_lr
 

Meer info

 
 

Vitaliteit

Je lichaam is als een sportauto, maar veel mensen beseffen dat niet. Zij staan ’s-Ochtends op, vergeten hun “sportauto” te starten en gaan hem vervolgens duwen. Dat is zeer vermoeiend, ook al is het een sportauto. Met Kundalini yoga leer je hoe je moet bijtanken, de motor moet starten, waar de versnellingspook zit, hoe die werkt en hoe je veilig kunt blijven rijden, ook in de hoogste versnelling. Zo krijg je je vitaliteit in eigen handen.

 
 
 

Lichaam

In onze cultuur en door onze leefwijze identificeren wij ons vaak sterk met ons lichaam, anderszijds “voelen” wij ons lichaam lang niet zo goed aan als we zouden willen of kunnen. Pas als we ziek worden, merken we de signalen van ons lichaam op en merken we de begrenzingen en beperkingen ervan. En dat vinden we soms moeilijk te accepteren, we gaan op de oude voet door, ook al is dat niet altijd goed voor ons.

 

Kundalini yoga maakt je meer bewust van je lichaam, je leert je mogelijkheden en beperkingen kennen. Tegelijkertijd ga je door de oefeningen voorzichtig je grenzen verleggen, je incasseringsvermogen fysiek, mentaal én emotioneel vergroten en zo je mogelijkheden, gezondheid, weerbaarheid en vitaliteit vergroten.

 
 
 

Ontspannen

In deze drukke en vaak hectische tijden wordt het steeds belangrijker, om goed te kunnen ontspannen. “De boog kan niet altijd gespannen zijn”, zeggen we dan. Maar hoe goed kan jij je boog ontspannen? En hoe lang kan jij in die ontspannen toestand blijven? Wanneer je veel spanning ervaart, kan een langdurige, te hoge spanning ervoor zorgen, dat je steeds gevoeliger wordt voor overspannenheid, prikkelbaarheid, geirriteerdheid wat zelfs kan leiden tot een burn-out…

 

In een Kundalini yogales wordt (fysieke) inspanning en ontspanning op een prettige en evenwichtige manier afgewissled. Zo leer je geleidelijk steeds beter voelen wanneer je werkelijk ontspannen bent. Dit kan je direct gebruiken in je dagelijkse leven. Je innerlijke rust neemt toe en kan je beter bewaren, dit vormt in deze hectische tijden een goede basis om beter bij jezelf te blijven en kan je beter je innerlijke rust houden. Tot jezelf komen Het lijkt wel of we in ons dichtbevolkte land steeds meer onze privacy verliezen, niet alleen fysiek, maar ook emotioneel.

 

Dan is het heerlijk om jezelf af en toe terug te trekken en bezig te kunnen zijn met onderwerpen die diep in jezelf leven, die dan in je bewustzijn komen en zo je aandacht kunnen krijgen. Vaak dingen die echt belangrijk kunnen zijn. In de Kundalini yogales krijg je de gelegenheid om zo dichter bij en tot jezelf te komen.

 
 
 

Karma

Boeddha zei ooit: “Elke daad keert terug naar de dader”. Dit houdt in, dat je de gevolgen van je eigen daden op gegeven moment zelf zult ervaren, zowel in positieve als in negatieve zin. De moeilijkheid is, dat de gevolgen van onze daden lang niet altijd direct naar ons terugkomen. Dit kan zelfs soms meerdere levens duren. Wanneer je nu ergens mee geconfronteerd wordt, kan het daardoor erg lastig zijn de werkelijke oorzaak bij jezelf na te gaan. Het vergroten van je bewustzijn door Kundalini yoga kan je hierbij helpen.

 
 
 

Meditatie

Meditatie is een vast en essentiëel onderdeel van Kundalini yoga.
Tijdens de meditatie sluit je je af voor  indrukken van buitenaf. Je stelt je open voor wat er binnenin je leeft en omgaat. Zo leer je je innerlijke belevingswereld, en daarmee jezelf, steeds beter kennen Tijdens de Kundalini yogales is de meditatie vaak op een mantra. Door het steeds herhalen (chanten) van de mantra kom je in een soort trance-achtige toestand, die het je makkelijk maakt om je innerlijke belevingswereld te ervaren. De ervaringen geven je innerlijke rust en meer diepgang aan je leven.

 
 
 

Mantra's

Mantra’s kan je het beste vergelijken met positieve bekrachtigingen (affirmaties). Veel mensen hebben last van negatieve gebeurtenissen en invloeden die er om hen heen gebeuren. Positieve affirmaties zorgen ervoor, dat je je daar minder door geraakt voelt. De mantra’s bieden een duidelijk tegenwicht aan alle negativiteit die je dagelijks over je heen krijgt.

In de les worden de mantra’s gechant, dit is een vorm van zingen. Elke Kundalini yogales begint en eindigt met een mantra, en ook tijdens de les worden vaak mantra’s gebruikt.

 
 
 

Geest/Mind

Het is niet zo, dat je een lichaam bent en een geest hebt. Nee, je bent een spiritueel wezen en je hebt een lichaam, waarin je incarneert om bepaalde levenslessen te leren. Deze tweeledigheid van de mens is bij de yogi´s al eeuwen bekend en sinds de vorige eeuw wordt dit in het Westen ook steeds bekender en geaccepteerd. Maar wat betekent het voor jou persoonlijk? Wat heeft dit voor gevolgen voor je zelf-beeld, voor je eigen identiteit? Kundalini yoga biedt jou een ontdekkingsreis in jezelf, zodat je stap-voor-stap hierachter komt en geestelijk groeit.